Tempura - recept cpt. Cooka
4 porce: 60 dkg rybího filé (nejlépe z tresky), 4 tykve (po 200 g, menší), 4 papriky, 10 dkg žampiónů,
na obalování: 2 vejce, 1/3 hrnečku vody, 1 hrneček hladké mouky, olej na smažení,
omáčka A: 1/3 hrnečku sójové omáčky, 1/3 hrnečku bílého vína, 1/3 hrnečku vody (se solí a špetkou cukru),
omáčka B: 1/3 hrnečku sójové omáčky, 1/2 lžičky bílého pepře, chilli, 1 lžíce rostlinného oleje
Porce ryby omyjeme. Tykve nakrájíme na kolečka silná 1 cm. Houby (čerstvé nebo konzervované) nakrájíme na plátky. Papriky nakrájíme podélně na osminky. Připravíme si omáčky tak, že výše uvedené přísady svaříme a necháme vychladnout.
Směs na obalování si připravíme smísením mouky s vejcem a studenou vodou. Rybí maso, tykev a houby obalujeme v těstíčku a zprudka smažíme na rozehřátém oleji. Osmažené kousky dáme na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Podáváme na stůl, kam jsme předem připravili oba druhy omáček. Podává se s rýží. Každý stolovník si podle chuti namáčí kousky do jedné z omáček.
Můžeme obměnit tento klasický předpis tak, že místo ryb použijeme krevety a dále přidáváme další druhy zeleniny jako jsou brambory, mrkev apod. Omáčky můžeme nahradit směsí sójové omáčky a citrónové šťávy, nebo směsí sójové omáčky s rozlisovaným česnekem. Toto jídlo je jedním z nejoblíbenějších japonských pokrmů, ale zdomácnělo i na evropském kontinentě.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka