Sladkokyselá ryba - recept cpt. Cooka
4 porce: 40 dkg soleného rybího filé, 1.5 lžičky mletého zázvoru nebo větší kousek čerstvého, 2 bílky, 2 lžíce škrobové moučky, 1 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce vodky, 1 lžíce bílého vinného octa, 1/2 lžičky soli, 1 lžíce zelené petrželky usekané na ozdobu, olej (větší množství na smažení)
Rybu rozkrájíme na menší kousky. Osušíme. Zázvor oloupáme a usekáme nadrobno. Bílek lehce ušleháme vidličkou, osolíme, přilejeme vodu a vmícháme 3/4 bramborové moučky. Pečlivě promícháme tak, aby vzniklo nepříliš husté těsto. Kousky ryby namáčíme do těsta a ve větším množství oleje o teplotě 190 °C usmažíme do zlatova. Vyjmeme a necháme okapat.
Vývar uvedeme do varu, přidáme cukr, ocet, zázvor a zbytek bramborové moučky, rozmíchané v trošce studené vody. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí na mírném plameni. Přidáme osmaženou rybu a znovu uvedeme do varu. Ozdobíme zelenou petrželkou a horké podáváme.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka