Valašská klobása - recept cpt. Cooka
6 porcí: 1 kg vepřové krkovičky, 30 dkg vepřového ořezu, 70 dkg skopového plecka, sůl, mletý pepř, kmín, 2 stroužky česneku, 3 dkg soli, 1.5 m vepřových střev
Vepřové maso nakrájíme na kostičky včetně tučných částí. Ořez i skopovou plec semeleme, osolíme a s 1.5 dl vody vymícháme tak, až se lepí na prsty. Nakrájené maso také osolíme a necháme asi 2 hodiny v chladu odležet. Nakrájené maso promícháme s mletým masem, ochutíme pepřem, česnekem a drceným kmínem. Směsí přes masový mlýnek naplníme střeva, povážeme je na klobásy a udíme asi 1 hodinu na 70 - 80°C, potom studeným kouřem 40°C po dobu 2 až 10 hodin. Čím déle udíme, tím jsou voňavější a tmavší.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka