Telecí ragú s chřestem - recept cpt. Cooka
4 porce: 60 dkg telecí kýty, 2 dkg másla, 1/4 l vývaru, 50 dkg chřestu, 1 lžíce hladké mouky, 4 lžíce smetany, sůl, mletý pepř, 1 žloutek, 4 lžíce zelené petrželky
Pro telecí ragú můžeme použít kvalitní maso z kýty, které je velmi libové a lze z něj připravit dietní pochoutku. Šťavnatější je ovšem ragú z hrudí a hřbetu - a je také levnější.
Maso nakrájejte na třícentimetrové kostky a osmahněte je za stálého obracení v rendlíku na rozpáleném másle. Zalijte horkým vývarem, místo masového vývaru můžete použít i vodu z chřestu - v tom případě přidejte trochu masového extraktu. Snižte teplotu a maso pod pokličkou duste při mírné teplotě.
Chřest (vařený nebo z konzervy) nechte důkladně okapat a nakrájejte na kousky. Mouku a smetanu smíchejte. Deset minut před koncem dušení (asi po půl hodině) zahustěte smetanou, ve které jste rozkvedlali mouku. Osolte a opepřte.
Krátce před servírováním přidejte do ragú chřest a prohřejte. Žloutek rozkvedlejte s trochou omáčky, zamíchejte do ragú - nenechte již přejít varem. Při podávání posypejte petrželkou.
Příloha: brambory nebo rýže a sklenice vychlazeného bílého vína
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka