Pikantní kotlík s vepřovým masem - recept cpt. Cooka
4 porce: 50 dkg vepřové kýty, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce oleje, mletý pepř, tymián, 2 cibule, 1 jablko, 1 červená paprika, 1/4 l bílého vína, sůl, 2 lžíce sekané zelené petrželky
Vepřové maso je chutné, výživné a u nás velmi oblíbené. Nejkvalitnější a tedy nejdražší je kýta, dá se totiž použít na cokoli a její příprava je rychlá. Na guláše a perkelty postačí i maso z plece. Vaří se déle.
Maso nakrájejte na 3 cm kostky. Sójovou omáčku rozkvedlejte s olejem, přidejte pepř a jemně nadrcený tymián. Promíchejte s masem, nechte krátce proležet. Oloupanou cibuli nakrájejte na kostičky. Na dobře prohřáté pánvi opečte cibulku do zlatova, přidejte maso a za stálého obracení směs 2 minuty opékejte. Přilejte víno a za mírné teploty duste asi 10 minut. Než se maso podusí, oloupejte jablka, zbavte je jadřince a rozkrájejte na kostičky. Paprikový lusk rozčtvrťte, odstraňte jádra, umyjte a nakrájejte na tenké proužky. Obojí přidejte k masu asi 5 minut před dovařením jídla. Paprika se nesmí rozvařit, má jen změknout. Kotlík osolte, dobře promíchejte, dochuťte a posypte sekanou petrželkou.
Náš tip: Hotový pokrm rozdělte do kelímků, dejte zmrazit a porce použijte podle potřeby. Maso z plecka musíte dusit trochu déle, když použijete tlakový hrnec, vejdete se do časového limitu.
Příloha: Dlouhozrnná rýže dušená na másle a rozpečená rajčata s bylinkovým máslem
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka