Klasický guláš - recept cpt. Cooka
6 porcí: 2 kg zadního hovězího nebo ramínka, 1 kg cibule, 2 stroužky česneku, 15 dkg prorostlé uzené slaniny, 1 velká brambora, 3 lžíce mleté papriky, 5 dl instantního hovězího vývaru, 5 lžiček čerstvé majoránky, sůl, mletý pepř
Maso opláchneme studenou vodou, osušíme a přes vlákno nakrájíme na plátky (maso krájené po vláknu by zůstalo tuhé). Plátky nakrájíme nejprve na špalíčky široké asi 3 cm a ty pak na kousky dlouhé 3,5 cm, čímž vlákno ještě zkrátíme. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nahrubo, slaninu a olupanou bramboru nakrájíme na drobné kostičky.
Nakrájenou slaninu vsypeme do kastrolu, vypečeme tuk a kostičky vyjmeme. V tuku pak po porcích opečeme všechno maso, vždy zprudka a ze všech stran. Na dně kastrolu se postupně tvoří hnědavá šťáva s charakteristickou vůní. Po opečení maso vyjmeme a na mírném ohni pak v kastrolu dozlatova osmahneme cibuli a česnek. Přidáme kostičky brambor, maso, slaninu a papriku, vše promícháme a zalijeme vývarem. Guláš dusíme pod pokličkou na mírném ohni 1.5 hodiny, v případě potřeby jej podlijeme vodou a zhruba po hodině přidáme majoránku. Nakonec guláš dochutíme paprikou, solí a pepřem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka