Hovězí guláš se zeleninou - recept cpt. Cooka
4 porce: 50 dkg předního hovězího bez kosti nebo kližky, 2 velké cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička mleté papriky, pálivá paprika (pro toho, kdo má rád ostřejší pokrmy), mletý pepř, 1 bujón (masox) nebo sůl, zelený hrášek, mrkev, fazolový lusk, paprika, květák (zelenina podle chuti a možnosti)
Maso otřeme vlhkou utěrkou a nakrájíme na malé kostky. Rozehřejeme olej nebo rostlinný tuk a na něj vložíme drobně nakrájenou cibuli a na tenké plátky nakrájený česnek, přidáme mletou papriku, zcela krátce ji osmahneme a přidáme na kostky nakrájené maso. Slabě opepříme, dobře promícháme a opékáme. Když maso zešedne, podlijeme je vodou, přidáme kostku masoxu a dusíme, nejlépe v tlakovém hrnci, doměkka. Zeleninu, kterou máme k dispozici, můžeme povařit zvlášť a do guláše ji vložit, až je maso měkké. Hovězí guláš nemusíme solit, protože šťávu dostatečně ochutí přidaný masox a dodá omáčce výbornou chuť. Můžeme podávat s houskovým nebo i bramborovým knedlíkem nebo s rýží.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka