Guláš základní - recept cpt. Cooka
4 porce:  1/2 kg zadního hovězího, 3  cibule, sůl, mletý pepř nebo kmín, mletá paprika, 2 lžíce tuku, 1 lžíce hladké mouky
Na pokrájené slanině nebo na jiném omastku zpěníme mnoho hrubě nakrájené cibule, ale jen okamžik. Ihned přidáme na kostky krájené maso, rychle je opečeme po všech stranách, pak teprve osolíme a zakryjeme, aby pustilo šťávu. Můžeme přidat kmín nebo ke konci sladkou papriku. Zakryjeme, a občas málo podlévajíce, dusíme. Na konec maso zaprášíme trochou mouky, podlijeme a omáčku povaříme. Je-li strávníků mnoho, tu raději šťávu zahustíme zátřepkou. Podle potřeby ještě přibarvíme sladkou paprikou. Podáváme s chlebem nebo s brambory, obměnu č. 4 i s knedlíkem, a pamatujeme vždy na přídavek salátu, popř. kyselé okurky.
Obměny: Přidáme:
1. Česnek a majoránku.
2. Nové koření, bobkový list, trochu tymiánu i octa, zahustíme strouhaným chlebem, vznikne guláš sladovnický.
3. Houby.
4. Kyselou okurku, zahustíme zátřepkou z kyselé smetany a vznikne guláš znojemský.
5. Rajčata nebo protlak (až ke konci!).

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka