Guláš z podkostecké hájovny - recept cpt. Cooka
10 porcí: 1.5 kg zadního hovězího, 20 dkg vepřového sádla, 30 dkg cibule, 5 dkg česneku, 1 g mletého pepře, 10 dkg hladké mouky, 3 dkg soli, 10 dkg rajčatového protlaku, 1.5 dkg mleté papriky, 30 dkg slaniny, 25 dkg pařížského salámu, 50 dkg žampiónů, 30 dkg kapie
Hovězí maso očistíme, opereme a nakrájíme na stejnoměrné kostky. Na 2/3 sádla usmažíme cibulku (také asi 2/3) s kmínem do zlatova, přimícháme poloviční dávku papriky a na tento základ vložíme připravené maso. Při častém míchání rychle odusíme ve vlastní šťávě. Potom přidáme pepř, sůl a rajský protlak a pod pokličkou dusíme doměkka. Přidáváme po částech podle potřeby horkou vodu. Když je maso ještě trochu zatuhlé, necháme základ vydusit až do tuku. Přidáme mouku, zarestujeme asi 5 minut. Potom zalijeme horkou vodou tolik, aby omáčka byla řidší. Přidáme utřený česnek a necháme zvolna vařit, až je maso úplně měkké. Ve zvláštním kastrole zatím rozpustíme zbytek sádla, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou slaninu, salám (klobásu) a na plátky pokrájené žampióny (nebo jiné houby) a kapie. Trochou papriky zasypeme a všechno orestujeme. Takto připravenou vložku dáme nakonec do guláše a ještě všechno převaříme.
Příloha: brambory, knedlík nebo chléb
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka