Kančí na víně - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 kg kančího masa, 1 velká cibule, 3 rajčata nebo lžíce protlaku, 8 dkg tuku, 1/8 l vína, sůl, mletý pepř, tymián, bobkový list, nové koření, jalovec
Očištěné maso předem naložíme do kyselého mléka na 2 až 3 dny. Pak je z mléka vyjmeme, osušíme, osolíme a opepříme a vložíme na pekáč s horkým omastkem, přidáme nakrájenou cibuli, rajčata či protlak a koření a pečeme při dobrém ohni za občasného podlévání. Když je maso měkké, přidáme víno. Na konec přecedíme šťávu na nakrájené maso do mísy. Zvlášť podáme ještě šípovou omáčku (viz Omáčky).
Dobrá sestava: Kančí na víně a jemný knedlík, šípková omáčka, která, je-li účelné vařena, přidá vitamin C.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka