Dušený jelen na houbách - recept cpt. Cooka
4 porce: 60 dkg jelení kýty, 15 dkg cibule, 8 cl oleje, 3 dkg rajčatového protlaku, 2 dkg soli, 3 g mletého pepře, 2 g tymiánu, 2 dl červeného vína, 12 dkg hřibů, 12 dkg lišek, 2 bobkové listy, 2 dkg zelené petrželky, 2 dl kysané smetany, 3 dkg hladké mouky
Jelení maso nakrájet na proužky silné přibližně jako tužka. Dobře opláchnout a nechat okapat. Na oleji osmahnout dozlatova cibulku, přidat rajčatový protlak a dobře promíchané dále krátce orestovat. Přidat maso, ochutit solí, mletým pepřem a tymiánem. Dusit pod pokličkou při mírné teplotě. Když se vlastní vývar z masa vyvaří, podlít trochou vody a suchého červeného vína a nechat dusit. Mezitím dobře omýt hříbky a lišky a pokrájet je na plátky. Je-li už maso měkčí, přidat houby, bobkový list a petrželku. Do hladka vymíchat kyselou smetanu s moukou a přes sítko za stálého míchání přilít k měkkému masu. Dobře povařit, podle potřeby zředit trochou červeného vína. Podávat horké s dušenou rýží.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka