Telecí ledvinky po vinařském způsobu - recept cpt. Cooka
1 porce:  1  telecí ledvinka (podle velikosti), 4 dkg másla na omáčku i na opečení ledvinek, 3 dkg slaniny (prorostlé nebo tučnější šunky), 6 dkg cibule včetně malých cibulek do omáčky, 10 cl mírně kořeněného červeného vína, 6 dkg žampiónů, 10 g hladké mouky, mletý pepř, moučkový cukr, 1 stroužek česneku, sůl, zelená petrželka
Prorostlá slanina nebo tučnější šunka krájená na kostky se vloží do pánve, přidá se máslo, menší oloupané - na čtvrtky nakrájené žampióny a cibule krájená nadrobno nebo na jemné plátky (po vídeňsku). Vše se nechá osmahnout a po zpěnění se zapráší moukou, znovu osmahne, zalije dobrým, mírně kořeněným červeným vínem a přivede do varu. Do vařící omáčky se přidá trochu cukru, 1 - 2 celé maličké oloupané cibulky a malý stroužek česneku. Po dostatečném provaření se omáčka odstaví a nechá na teple (musí být hustší - necedí se).
Telecí ledvinka zbavená části loje se celá vloží do pánve s kouskem másla, popráší mletým pepřem, rychle opeče a přikrytá se krátce podusí (ke konci dušení se osolí a přidá se trochu připravené omáčky). Ledvinka se nesmí úplně propéci, musí zůstat mírně růžová.
Hotová ledvinka se položí na mísu nebo talíř, přelije zbylou horkou omáčkou a ozdobí zelenou petrželovou natí.
Vhodnou přílohou jsou smažené brambory, vařená rýže nebo krutonky opečené na másle (malé plátky bílého chleba - veky nebo plátky z rohlíků, žemlí atd.).

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka