Telecí játra s ovocem - recept cpt. Cooka
1 porce: 15 dkg telecích jater, 1 lžíce másla, sůl, trochu hladké mouky,
Ovoce: 6 mandlí, 1 rovná lžička krystalového cukru, 1 lžička moučkového cukru, 1 lžička másla, 1 jablko, 1/2 pomeranče, 1 lžíce koňaku, 1 lžíce šlehačky
Příprava ovoce: Oloupané mandle příčně nakrájíme a na suché pánvi s cukrem opražíme na světlý karamel. Přendáme je na talířek. Na téže pánvičce rozpustíme další část cukru, necháme slabě zkaramelizovat a zalijeme lžící vody. Pak přidáme máslo, koňak a vložíme na plátky nakrájený pomeranč a jablko. Oboje prohřejeme po obou stranách. Nesmí se vařit. Oboje dáme stranou.
Odblaněná játra slabě osolíme, poprášíme hladkou moukou a na másle opečeme na každé straně 3 minuty. Játra přendáme na talíř, šťávu zalijeme lžící vody a povaříme. Má ji být jen tolik, co se zachytí na mase, ne na talíři. K nahřátému ovoci přidáme neslazenou ušlehanou smetanu, promícháme a podáváme na dezertním talířku jako přílohu. V malém košíčku podáme toasty.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka