Paštika z kachních jater - recept cpt. Cooka
4 porce:  50 dkg kachních jater (mohou být jakákoliv drůbeží), 75 dkg vepřového bůčku, 4 lžíce koňaku nebo Madeira, mletý pepř, sůl, muškátový oříšek, 5 dkg slaniny
Nejdříve nakrájíme necelou třetinu jater na půlcentimetrové plátky a dáme je stranou. Ostatní játra umeleme s vepřovým bokem, osolíme, opepříme, strouhneme muškátového oříšku a přilijeme koňak. Vše dobře promícháme.
Kameninovou nebo litinovou misku (může být i ohnivzdorné sklo) vyložíme plátky slaniny, na které stejnoměrně rozetřeme půlku masové směsi. Poklademe plátky jater a znovu vrstvíme mleté maso. Nahoře ozdobíme plátky slaniny.
Zvolna pečeme v troubě, přikryté pokličkou nebo alobalem, asi dvě hodiny. Paštika se jí studená s bílou vekou.
Ty francouzské paštiky! Je jich na tucty, jedna lepší než druhá. Od nejjemnějších périgordských s husími játry a lanýži až po venkovské paštiky, 'pate de campagne', které jsou v každém městečku, vesnici a rodině jiné, všude výborné.
Příprava paštik je převážně záležitost mužská a Francouzi jsou v paštikách pravými a nedostižnými mistry.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka