Medailónky z brzlíku zapékané s banány - recept cpt. Cooka
1 porce: 15 dkg brzlíku, 1.5 banánu, 3 dkg másla, 2 cl jemného bílého rumu, 1 žloutek, 10 cl smetany, sůl, moučkový cukr, mletý pepř
Nepřezrálý banán se zbaví slupky a nakrájí na silnější kolečka - plátky, které se zastříknou bílým jemným rumem a nechají krátce dusit na másle.
Půlka oloupaného banánu se prolisuje žíněným sítkem, vloží se do pánvičky z nerezavého materiálu, zalije hustou smetanou, uvede téměř do varu, zalije trochou bílého rumu a odstaví. Do omáčky se zamíchá žloutek (nesmí být příliš horká, aby se žloutek nesrazil), mírně se osolí a osladí.
Brzlík se opláchne, lehce povaří (oblanšíruje) v mírně osolené vodě, vychladí a okoření bílým mletým pepřem. Z okapaného a vychlazeného brzlíku se upraví na porci 1- 2 menší, silnější medailónky.
Do máslem vymazané zapékací misky se rozloží plátky podušeného banánu, na ně se položí medailónky z brzlíku, vše se přelije hustou banánovo smetanovou omáčkou a nechá zapéci. Omáčka se může podávat i zvlášť v omáčníku.
Pokrm se může podávat také zapečený v lodičce - krustádě z mírně slaného křehkého těsta.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka