Králík pečený se smetanou a bílým vínem - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 zadní díl králíka, 5 dkg slaniny, 1 lžíce másla, 1 šálek kořenové zeleniny na plátky pokrájené, ocet, 6 zrnek celého pepře, 3 zrnka nového koření, špetka tymiánu, 1 bobkový list, citrónová kůra, 1/8 l bílého vína, 1/4 l kysané smetany, 1 lžíce hladké mouky
Odblaněné maso protkneme proužky slaniny, přelijeme octem zředěným vodou a necháme přes noc uležet v marinádě. Před úpravou sklovitě vyškvaříme zbytek drobně pokrájené slaniny, přidáme máslo a zeleninu, porce králíka a po obou stranách je opečeme. Podléváme postupně zbylou marinádou, přidáme koření a nakonec opečeme masitou stranou nahoru. Maso vyjmeme do horkého kastrolu a šťávu se zeleninou vlijeme do hrnku k smetaně rozkvedlané s moukou, přidáme víno a za stálého kvedlání povaříme. Pak omáčku přecedíme, upravíme chuť přidáním citrónové šťávy.
Příloha: knedlík houskový nebo knedlík ze strouhanky vařený v ubrousku
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka