Vepřové klopsy III - recept cpt. Cooka
4 porce: 1/2 kg vepřového plecka, 1 lžička vepřového sádla, 1 rohlík, 1/2 malé cibule, sůl, mletý pepř, zelená petrželka,
Na omáčku: 1 lžíce másla, 1.5 lžíce hladké mouky, 1 malá cibule, 4 zrnka mletého pepře, 2 zrnka nového koření, 1/2 bobkového listu, 1 lžička sardelové pasty, 2 dl bílého vína, 2 žloutky, trochu vývaru
Maso zbavené šlach na strojku dvakrát umeleme. Na lžičce sádla zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme petrželku a hned odstavíme z ohně. K umletému masu přidáme sůl, pepř, ušlehané bílky, zpěněnou cibuli s petrželkou, strouhaný vláčný rohlík a směs dobře propracujeme. Utvoříme 2 menší knedlíčky na jednu porci.
Příprava omáčky: na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Po částech ji zalijeme odvarem z klopsů a vymícháme do hladka. Přidáme asi 1/2 dl odvaru z koření, abychom nemuseli omáčku pasírovat. Do omáčky vložíme klopsy, přilijeme víno a odvar z klopsů. Dusíme 10 minut. Naposled do omáčky přimícháme sardelovou pastu utřenou s kouskem másla a po odstavení z ohně přimícháme žloutky rozmíchané v troše chladného vývaru.
Příloha: suchá rýže, slaninové lívanečky nebo těstoviny
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka