Vepřové klopsy I - recept cpt. Cooka
4 porce:  1/2 kg vepřového plecka, 1  rohlík, 1 lžička vepřového sádla, 1/2 malé cibule, 1 lžička zelené petrželky, 1  vejce, sůl, mletý pepř,

Na omáčku: 1 lžíce másla, 1.5 lžíce hladké mouky, 1 dl bílého vína, 2  žloutky, 1 lžička kaparů

Maso zbavené šlach na strojku dvakrát umeleme. Na lžičce sádla zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme petrželku a hned odstavíme z ohně. K umletému masu přidáme sůl, pepř, ušlehané bílky, zpěněnou cibuli s petrželkou, strouhaný vláčný rohlík a směs dobře propracujeme. Utvoříme 2 menší knedlíčky na jednu porci. Vložíme je do přiměřeně velkého kastrolu s menším množstvím osolené vody a vaříme je mírným varem 10 minut. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, horkou ji přimícháme k odvaru z knedlíčků a dobře ji promícháme, aby se neutvořily kousky. Povaříme ještě společně 10 minut. Přidáme víno, usekané kapary a upravíme chuť. Po odstavení z plotny přidáme žloutky rozmíchané v troše vína a dále již nevaříme.
Příloha: suchá rýže, makaróny posypané na sucho opraženou strouhankou a pokapané máslem

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka