Slavnostní sekaný biftek se sherry - recept cpt. Cooka
4 porce:  20 dkg mletého hovězího masa, 20 dkg mletého telecího masa, 3  žloutky, 1/8 l smetany, 1 lžička soli, 1/2 lžičky bílého pepře, 2 lžíce strouhanky, 20 dkg sterilovaných artyčoků, 1/2 lžičky bujónu (masox), 2 lžíce másla, 15 dkg žampiónů, 4 lžíce suchého sherry
Jemný sekaný biftek můžete upravit slavnostním způsobem. Mleté maso ihned po koupi zpracujte, pevně zabalte a do času přípravy uložte do chladničky při nejnižší teplotě. Jednotlivé druhy mletého masa promíchejte, přidejte žloutky, smetanu, sůl a pepř. Z masové hmoty utvořte bifteky (po jednom na porci) a obalte je ve strouhance. Sterilované artyčoky prohřejte ve vlastní šťávě s masovým extraktem. Houby očistěte a rozkrojte na polovinu nebo na plátky. Máslo rozpusťte a sekané bifteky na něm usmažte. Občas obraťte. Upečené bifteky upravte na nahřátý podnos, na každý dejte artyčok. Ve výpeku po dobu 2 minut restujte za stálého míchání houby. Osolte a opepřete. Houby navršte na artyčoky. Do výpeku přidejte vývar a sherry nechte přejít varem, dochuťte a nalejte na bifteky.
Příloha: Bramborová kaše sypaná petrželkou nebo pommes frites, hlávkový salát

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka