Sekanina sváteční - recept cpt. Cooka
4 porce:  1/2 kg hovězího masa, 1/4 kg uzeného masa, 1/4 kg vepřového masa, 2  žemle máčené v mléce, sůl, mletý pepř, 1  vejce, 1  cibule, 2 lžíce vepřového sádla, kořenová zelenina
Na tuto sekaninu potřebujeme dva díly hovězího masa, jeden díl tučného vepřového a jeden díl syrového uzeného masa. Maso nakrájíme a umeleme spolu s houskami máčenými v mléce, osolíme, okořeníme a spojíme vejcem. Utvoříme šišky, které nedáme péci jen na omastek, nýbrž i na zpěněnou cibuli a všechnu předem osmaženou kořenovou zeleninu, podobně jako svíčkovou. Občas podléváme a na konec do šťávy protřeme cedníkem i změklou zeleninu. Obměna: Všední i sváteční sekaninu můžeme upravit i se smetanovou omáčkou, když šťávu zatřepeme kyselou smetanou. Podáváme ji pak s jemným knedlíkem, je tak vydatnější.
Dobrá sestava: Sekanina na smetaně a knedlík. Polévka zeleninová nebo ovoce po jídle. Maso dodá bílkoviny, zelí nebo zelenina v polévce - po případě ovoce - přidají látky ochranné.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka