Polévka zeleninová zimní - recept cpt. Cooka
4 porce: 1/2 celeru, 2 mrkve, 1 petržel, 1 cibule, hovězí kost, 1 lžíce tuku, 1 lžíce hladké mouky, 3 lžíce ovesných vloček, sůl
Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme, dáme ji na posekanou zpěněnou cibulku a osmažíme do zlata. Pak ji zaprášíme moukou, tu upražíme do zlata. Zalijeme vodou, osolíme a vaříme nejméně 1 hodinu. Na konec do prolisované polévky zavaříme nejlépe ovesné vločky, které jí dodají náležité hustoty i sytosti. Můžeme zlepšit vývarem z kostí, kůže ze slaniny a hub. Místa cibule můžeme dát pór, při podávání, možno-li, zlepšíme sekanou pažitkou.
Je to pokrm sytící a pro nerostné soli ze zeleniny i ochranný.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka