Nákyp z mletého masa s cibulí - recept cpt. Cooka
4 porce: 1/8 l smetany, 1/8 l minerální vody, 4 lžíce strouhanky, 4 cibule, 2 lžíce másla, sůl, 30 dkg mletého masa, celý pepř,
Kaše: 1 kg brambor, 1/4 l mléka, 1 lžíce másla, sůl, muškátový květ, zelená petrželka
Mějte na paměti, že zejména v letních měsících se mleté maso rychleji kazí, než maso v kuse. Kupované maso musí mít růžovou barvu. Našedlý nádech svědčí o tom, že bylo umleto před delší dobou.
Smetanu, minerálku a strouhanku smíchejte a nechte nabobtnat. Oloupanou cibuli nakrouhejte na plátky. Máslo pomalu rozpusťte, cibuli v něm poduste do sklovita. Osolte. Do mletého masa vmíchejte strouhanku, ochuťte solí a pepřem. Dno formy vyložte plátky cibule. Masovou hmotu rozprostřete na cibuli, povrch uhlaďte a pokryjte opět cibulí. Formu s nákypem přiklopte poklicí a pečte uprostřed trouby. 10 minut před dokončením poklici sejměte.
Bramborová kaše se smetanou: Vařené brambory rozšlehejte s horkým mlékem a máslem. Sůl a muškát slouží k dochucení, petrželka k posypání.
Příloha: Hlávkový salát s jogurtovou omáčkou. Brusinkový kompot s našlehanou zakysanou smetanou jako dezert.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka