Masové koule v pikantním hořčičném sosu - recept cpt. Cooka
4 porce: 2 lžíce strouhanky, 1/8 l mléka, 5 dkg strouhané cibule, 40 dkg mletého masa, 1 vejce, sůl, mletý pepř, 1/4 l masového vývaru, 1 cibule, 1 jablko, 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 4 lžíce hořčice, 1/4 lžičky karí koření, 4 lžíce smetany, 1 špetka moučkového cukru
Do mletého masa se přidává vlhká houska nebo strouhanka, aby bylo jemné a nadýchané. Ověřte si to při přípravě masových koulí v pikantním hořčičném sosu. Strouhanku a mléko smíchejte, nastrouhejte cibuli. Vmíchejte sekané maso a vejce, osolte a opepřete. Masový vývar přiveďte do varu, z mletého masa mokrýma rukama ztvarujte koule, vložte do vřícího vývaru a při mírné teplotě uvařte. Oloupejte cibuli a navinulé jablko odstraňte jádřinec a nakrájejte na kostičky. Cibuli zpěňte na másle, zahustěte moukou, přidejte jablko a při mírné teplotě poduste. Zakvedlejte středně ostrou hořčici, kari, smetanu a vývar, v němž jste vařili koule z mletého masa. Povařte 10 minut a osolte, opepřete, případně přislaďte. Koule vložte do omáčky a nechte krátce proležet.
Příloha: rýže na másle nebo vařené brambory, čerstvý salát se zálivkou z octa a oleje s pažitkou
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka