Krokety z vepřového masa s citrónovou omáčkou - recept cpt. Cooka
4 porce: 1/2 kg vepřového plecka, sůl, mletý pepř, 1 malá cibule, 3 lžíce strouhanky, 3 lžíce mléka, 1 vejce, 5 dkg slaniny, 2 lžíce másla, 1 rovná lžíce hladké mouky, 1/4 l kysané smetany, citrón
Maso na strojku dvakrát umeleme. Strouhanku pokropíme mlékem. Slaninu drobně nakrájíme a vyškvaříme do sklovita, přidáme ji k mletému masu, přidáme navlhčenou strouhanku, strouhanou cibuli, sůl, pepř, do pěny ušlehané vejce a dobře promícháme. Na prkénku posypaném strouhankou utvoříme krokety a opečeme je na rozehřátém másle. Pak je pečeme v troubě asi 25 minut. Aby se máslo nepřepálilo, podléváme trochu vodou nebo vývarem. Pak krokety vyjmeme, šťávu od stěn pekáče uvolníme a vlijeme ji do smetany smíchané s moukou. Kvedláme na plotně do zhoustnutí. Po odstavení z plotny ochutíme citrónovou šťávou. Podle obliby můžeme při dušení kroket přidat kousek citrónové kůry.
Příloha: nočky, makaróny sypané strouhankou, nebo brambory, knedlík ze strouhanky
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka