Karbanátky ve smetanové omáčce - recept cpt. Cooka
4 porce: 40 dkg mletého hovězího masa, 1/8 l smetany, 1 lžíce sekané zelené petrželky, 4 lžíce strouhanky, sůl, bílý pepř,
Na omáčku: 1 lžíce hladké mouky, 1/4 l kysané smetany, 1 lžíce mleté papriky, 1 lžíce sekané zelené petrželky
Do mletého masa vpracujte smetanu, strouhanku, sekanou petrželku případně i nastrouhanou cibuli, ochuťte solí a bílým pepřem. Z připravené hmoty lžící vykrojte po dvou kouscích na porci a navlhčenou rukou je vytvarujte. Na pánvi při střední teplotě zpěňte máslo, karbanátky na něm z obou stran opečte do zlatova, vyjměte a uložte na talíř. Pánví potřásejte, aby se nepřichytily. Dopečené být nemusí, dojdou v omáčce. Do vypečeného tuku vsypte mouku, přidejte papriku, dobře zamíchejte a vlijte kyselou smetanu. Nechte přejít varem a podle chuti dosolte a opepřete. Mleté řízky vložte do omáčky a na mírném ohni poduste. Hotové ozdobte petrželkou.
Náš tip: Když se karbanátek přichytí na pánev, odtáhněte ji ze sporáku a chvíli počkejte. Asi po minutě se většinou uvolní.
Příloha: vařené brambory, fazolky se špekem nebo krokety a míchaný salát
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka