Horácký dlabanec podle Mořického - recept cpt. Cooka
6 porcí: 25 dkg předního hovězího, 25 dkg vepřového plecka, 1 vejce, 1 lžíce strouhanky, sůl, 1 větší cibule, 3 lžíce vepřového sádla, 15 dkg lahůdkových párků, mletý pepř, 2 stroužky česneku, 1 lžička mleté papriky, 10 dkg slaniny, 1 lžička hořčice, 1 lžíce kečupu, 15 dkg moravského uzeného masa, 5 porcí jablkového křenu, 1 lžíce jeřabinového kompotu, 1 lžička hladké mouky
Maso jemně semeleme, přidáme koření, vejce, strouhanku, utřený česnek, mletou papriku a zpracujeme. Z hmoty utvoříme oválný řízek, potřeme jej hořčicí, do středu položíme párek, který jsme na jednom konci nařízli. Párek do masové směsi zabalíme tak, aby naříznutá hlavička zůstala venku a za hlavičkou utvoříme zářez, do kterého vložíme plátek slaniny nakrájený na hřebínek a dáme na vymaštěný pekáček péci do trouby. Pečeme pomalu a stále podléváme vývarem nebo vodou. Upečené závitky opatrně vyndáme, šťávu vysmahneme na tuk, zaprášíme moukou, přidáme kečup, zalijeme vodou, rozmícháme a povaříme. Maso pak vložíme do šťávy. Podáváme tak, že doprostřed talíře dáme porci bramborové kaše, na kterou položíme upečené maso, zdobíme z každé strany plátkem uzeného masa a podlijeme výpekovou šťávou. Doplníme jablkovým křenem s jeřabinami.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka