Šašlik - recept cpt. Cooka
6 porcí:  50 dkg jehněčího masa (nebo kůzlečího), 1  skopová ledvina, 4  cibule, 20 dkg slaniny, 1 svazek cibulové natě (nebo pažitky), 1  citrón, sůl, olej
Jehněčí nebo kůzlečí maso nakrájíme na kousky (asi jako na guláš), ledvinu rozpůlíme, vyřízneme močovody, maso nakrájíme na silnější plátky a dobře je pod tekoucí vodou propláchneme. Nakonec je ještě spaříme vařící vodou. Maso osolíme, ledvinky opepříme, vše pokapeme citrónovou šťávou a posypeme polovinou nakrájených cibulemí. Maso vložíme do mísy a necháme do druhého dne odležet. Před přípravou ještě nakrájíme slaninu na plátky, zbylé cibule na dílky a pak už jen napichujeme na jehly maso, cibuli, ledvinku, slaninu a tak dál, až zaplníme jehlu. Mezi jednotlivé kousky můžeme přidat i plátky zeleniny, např. papriku, cuketu, rajče nebo i houby, např. malé žampióny nebo větší houby nakrájené na kousky. Naplěné jehly potřeme olejem a opékáme za častého obrácení a potření olejem na roštu s rozpáleným dřevěným uhlím nebo na elektrickém grilu. Jehly můžeme opékat také na pánvi s rozehřátým olejem nebo je zabalit do alobalu a opékat nad ohníčkem nebo v troubě. Tento způsob je však značně zdlouhavý, ale maso není tak promaštěné. Upečené jehly dáme na mísu, posypeme je na kolečka nakrájenou cibulovou natí nebo jemně nasekanou pažitkou, ozdobíme čerstvou nebo sterilovanou zeleninou a podáváme s chlebem nebo pečivem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka