Polévka z nových brambor - recept cpt. Cooka
4 porce: 1.5 kg brambor, sůl, kmín, pažitka nebo jiné zelené natě, 1/8 l mléka nebo smetany, žloutek, chleba nebo žemle, 1 l vody
Očištěné nové brambory (zbavené vrchní slupky) dobře opereme a dáme vařit do horké osolené vody. Podle chuti okořeníme kmínem. Z uvařených brambor slijeme vodu do polévkového hrnce a přivedeme ji znovu do varu. Nalijeme do ní mléko nebo smetanu, ve kterém jsme rozkvedlali žloutek, a hned odstavíme, aby se žloutek nesrazil. Polévku okořeníme pažitkou, petrželkou či mladou natí z cibule nebo jarními bylinkami. Chléb nakrájíme na tenké kousky, žemli na kostičky, popřípadě osmažíme na troše tuku, rozdělíme na talíře a horkou polévku na ně naléváme. Chceme-li mít polévku 'svátečnější', pak jistě použijeme smetanu a do polévky dáme pro každého 'ztracené vejce'.
Uvařené nové brambory pak podáváme jako druhý chod, omaštěné a posypané zelenou natí a strouhaným tvarohem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka