Plov - recept cpt. Cooka
4 porce:  50 dkg skopového masa, 20 dkg mrkve, 3  cibule, sůl, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička mleté papriky, 3 lžíce tuku (skopového nebo oleje), 2  granátová jablka, 1.5 sklenky rýže
Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a spolu s nakrájenou cibulí prudce opečeme na tuku. Pak přidáme nakrájenou mrkev, papriku a opékáme dál. Když maso zhnědne, zalijeme horkou vodou natolik, aby bylo zakryto, a dusíme doměkka. Přidáme granátová jablka nebo jejich náhražku (u nás sušené sladké jeřabiny nebo brusinky nebo citrónová dužnina) a ještě podusíme spolu s rýží, kterou jsme předtím uvařili. Na talíř klademe plov posypaný zelenou mladou cibulkou. Je to uzbecká obdoba orientálního pilafu. O tomto pokrmu je jedno přísloví: Máš-li peníze, pak jez plov, nemáš-li peníze, tím více jez plov.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka