Arménský šašlik - recept cpt. Cooka
4 porce:  1 kg skopového masa (i vepřového), 2  cibule, 1  citrón (sumah), sůl, mletý pepř, 2 lžíce estragonu, jarní cibulka, několik  rajčat apod.
Skopové maso nakrájíme na kousky asi po 30 g, osolíme, opepříme, přidáme nakrájený estragon, citrónovou šťávu a kůru (nebo zasypeme sumahem) a drobně nasekanou cibuli. Promícháme a necháme uležet šest až osm hodin v chladničce. Pak napícháme maso na železné jehly (pět až šest kousků) a pečeme na žhavém uhlí. Při opékání potíráme maso skopovým lojem nebo špekem.
Jako příloha se mohou podávat rajčata, zelená nakrájená cibulka. V Arménii podávají také lilky špikované lojem a opečené nad žhavým uhlím. K tomu zrnka z granátových jablek (lze nahradit citrónovou dužninou pokápnutou malinovým sirupem).
Jiné druhy šašliků, jako vepřový, hovězí, podáváme s množstvím syrové cibule - po kavkazsku. Abchazský šašlik obsahuje ledvinky, je sypaný 'barbarisem', práškem ze sušených plodů dřišťálu. Uzbecký šašlik je z tučného skopového kořeněného pepřem a skořicí, gruzínský typ je sypán listy koriandru (kindza).

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka