Zbojnická pečeně na rožni - recept cpt. Cooka
4 porce: 1/4 kg vepřového masa, 1/4 kg telecího masa, 1/4 kg skopového masa, 1/2 kg slaniny, 3/8 kg cibule, sůl
Hodí se na výlety a pro shromáždění pod širým nebem. Peče se totiž nad žhavými uhlíky na rožni. Nachystáme předem trojí maso (nebo aspoň dvojí), nikoli však hovězí, neboť by bylo příliš tuhé. Maso nakrájíme na malé řízky, naklepeme je, osolíme i opepříme, mimo to nakrájíme stejné množství cibule na tlustá kolečka a slaninu na. plátky, pak na rožeň napichujeme střídavě plátek masa, slaniny a cibule, až celou dávku vypotřebujeme. Pak vše zabalíme do pergamenu, aby šťáva a tuk nestékaly na uhlíky. Ovážeme a pečeme nad žhavými uhlíky z ohníčku ze dřeva, nejméně 1.5 - 2 hodiny, při čemž rožněm stále otáčíme. Když je maso dosti propečené, sejmeme pergamen a maso postupně sesouváme i se slaninou a cibulí na krajíce chleba, na který kape též tuk. K tomu podáme syrová rajčata nebo zelenou papriku.
Dobrá sestava: Zbojnická pečeně, chléb a syrová zelenina, která zajistí vitamin C.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka