Zapékané medailónky - recept cpt. Cooka
4 porce: 50 dkg vepřové kýty, 25 dkg žampiónů, 2 lžičky rajčatového protlaku, 2 lžíce rostlinného oleje, 4 dkg másla, 1.25 dl smetany, sůl,
omáčka Mornay: 3 žloutky, 8 dkg másla, 1 lžička worcestrové omáčky, 10 dkg ementálu, 1/2 citrónu, 2 lžíce hladké mouky, 1/4 l mléka, sůl, mletý pepř, mletý pepř
Naklepané maso opepříme, osolíme a zprudka po obou stranách opečeme na oleji. Pak vyrovnáme do zapékací mísy. Na oleji, ve kterém jsme maso opékali, podusíme na větší kousky nakrájené žampióny, pak přidáme rajský protlak a smetanu. Po chvilce touto šťávou zalejeme medailónky v zapékací míse.
Připravíme si omáčku Mornay. Ve vodní lázni šleháme mléko, žloutky, máslo, worchester, strouhaný ementál, mouku, pepř a sůl tak dlouho, až omáčka zhoustne. Potom teprve přidáme šťávu z citrónu.
Na každý medailónek navrstvíme kupičku omáčky Mornay, mísu dáme do horké trouby a do růžova zapečeme.
Příloha: vařené brambory sypané zelenou petrželkou
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka