Vepřová pečeně se smetanou - recept cpt. Cooka
4 porce: 3/4 kg vepřového plecka nebo kýty, sůl, mletý pepř, 1 větší cibule, 1.5 lžíce másla, 3 lžíce bílého vína, trochu vývaru, 1/8 l kysané smetany nebo smetany
Maso zbavíme tuku, osolíme, opepříme, po celém povrchu poklademe tenkými kroužky cibule a necháme přes noc v chladničce uležet. Před pečením rozehřejeme v pekáčku máslo a maso na něm po všech stranách opečeme. Přilijeme vývar a víno. Pečeme za častého obracení masa do poloměkka. Dále při pečení maso potíráme smetanou a dopečeme, až povrch zrůžoví. Šťávu podáváme necezenou, cibule se rozvařila.
Příloha: suchá rýže, nočky nebo makaróny sypané opraženou strouhankou a máslem
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka