Vepřová pečeně s omáčkou Robert - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 kg vepřové kýty, 3 dkg másla, 2 lžíce rostlinného oleje, 4 cibule, sůl, 1/2 l bílého vína,
omáčka Robert: 1/4 l vývaru, tymián, bobkový list, 3 hřebíčky, 1 rovná lžíce hladké mouky, 10 g másla, 2 lžíce hořčice, mletý pepř
Celý kus masa opečeme na oleji ze všech stran, potom k masu přidáme drobně pokrájenou cibuli, kterou necháme zrůžovět a vše podlijeme bílým vínem a vývarem. Přidáme bobkový list, pepř, tymián, sůl a necháme asi hodinu mírně dusit. Kdyby se voda vyvařovala příliš rychle, přilejeme další. Když je maso měkké, smícháme máslo s moukou a zavaříme je do šťávy. Před podáváním zamícháme do omáčky ještě hořčici.
Recept na omáčku Robert je vpravdě pohádkový. Už v sedmnáctém století se o omáčce 'sauce Robert' zmiňuje Charles Perrault, autor mnoha francouzských pohádek.
Příloha: bílá veka a vařený květák
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka