Vepřová pečeně na smetaně - recept cpt. Cooka
4 porce:  70 dkg vepřové kýty nebo libového plecka, 10 dkg šunkového salámu, 10 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 1  bobkový list, tymián na špičku nože, sůl, kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer), 1 lžíce oleje nebo rostlinného tuku,

Na omáčku: 1/4 l smetany nebo kondenzovaného mléka, 1 lžíce hladké mouky, citrónová šťáva, 1 lžička hořčice, 1 lžička kečupu,  trochu moučkového cukru

Šunkový salám nakrájíme na hranolky dlouhé asi 3-4 cm a maso jimi prošpikujeme. Osolíme a slabě opepříme. Zeleninu nakrájíme nadrobno a krátce ji osmahneme na rozpáleném oleji. Potom ji shrneme stranou a prošpikované maso prudce opečeme ze všech stran. Podlijeme vodou, přidáme uzlíček koření a pod pokličkou dusíme, až je maso téměř měkké. Pečlivě podléváme, aby se zelenina nepřipálila a nezkazila chuť šťávy. Koření vyjmeme a zeleninu buď propasírujeme, nebo rozmixujeme, nalijeme zpět na maso a dopečeme. Nakonec přidáme v kondenzovaném mléce nebo smetaně rozmíchanou mouku, zavaříme ji do šťávy, krátce povaříme, podle potřeby ještě přisolíme, zakápneme několika kapkami citronové šťávy, dochutíme troškou hořčice nebo kečupu, můžeme přisladit. Podáváme s jemným houskovým knedlíkem a brusinkovým kompotem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka