Uzené v kapustě - recept cpt. Cooka
6 porcí:  1 kg uzeného masa (včetně kostí), 1 kg kapusty, 7.5 dkg másla, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, 1/8 l vody, 30 dkg mletého masa, 1  cibule, 1  rohlík, 1  vejce, mletá paprika, 1 lžička hořčice, 1 kg brambor, 4 dkg hladké mouky, 1/4 l vývaru, 3/8 l mléka
Kapustu řádně očistíme, opereme a odstraníme povrchové listy, které 2 - 3 minuty povaříme v osolené vodě. Poté vodu slijeme a listy necháme okapat. Kapustu rozčtvrtíme, zbavíme košťálu a nakrájíme na tenké proužky. V hrnci se širším dnem rozehřejeme třetinu másla nebo rostlinného tuku, přidáme kapustu a chvíli ji pod pokličkou podusíme. Ochutíme solí, pepřem a strouhaným muškátem. Přilijeme teplou vodu a dusíme ještě asi 10 minut pod pokličkou.
Do mletého masa přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, namočený a vymačkaný rohlík, vejce, sůl, pepř, papriku a hořčici. Nakonec vmícháme podušenou kapustu.
Část kapustových listů pokryjeme rovnoměrně směsí mletého masa a kapusty, na ně položíme vykostěné uzené, opatrně stlačíme a pokryjeme zbývajícími listy. Srolujeme, pevně omotáme nití a dáme do vymaštěného pekáče. Přidáme kosti, které podlijeme vodou. Pečeme v předehřáté troubě 200 stupňů 45 - 50 minut. V polovině pečení zakryjeme maso alobalem.
Menší brambory omyjeme a vaříme v osolené vodě asi 20 minut. Připravíme bešamelovou omáčku. V hrnku rozehřejeme zbytek tuku, ve kterém zpěníme mouku, za stálého míchání rozředíme vývarem a mlékem a necháme asi 5 minut povařit. Ochutíme solí, pepřem a muškátem. Brambory oloupeme a vložíme do bešamelové omáčky.
Z pekáče vyjmeme pečeni, šťávu rozředíme trochou vody a přecedíme do hrnku. Povaříme a dochutíme solí a pepřem. Upečené maso upravíme na mísu. Šťávu a brambory v bešamelu podáváme zvlášť.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka