Polévka bramborová základní - recept cpt. Cooka
4 porce: 4 střední brambory, kořenová zelenina, 1 lžíce tuku, 2 lžíce hladké mouky, sůl, česnek, majoránka (kmín, popenec), 1 hrst sušených hub, zelenina (chřest, zelený hrášek, fazolové lusky, květák, brukev, pór, kapusta)
Do slané vody dáme vařit očištěnou a pokrájenou kořenovou zeleninu a houby. Později přidáme oškrábané nakrájené brambory, zlatou jíšku a polévku dovaříme. Kořeníme obvykle utřeným česnekem a majoránkou. Pro změnu kmínem a jíškou na cibulce, nebo zase kůží ze slaniny a pažitkou, po případě i jinými bylinkami, například popencem. Na jaře přidáme někdy chřest, zelený hrášek, v létě fazolové lusky, květák, brukev, na podzim pór, kapustu, v zimě i růžičkovou. Vše podle libosti a vynalézavosti hospodyně.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka