Řízky a la Louis - recept cpt. Cooka
4 porce: 4 vepřové řízky, 1.25 dl bílého vína, 3 dkg másla, 3 lžíce rostlinného oleje, 10 rajčat, 1 cibule, 1/4 l smetany, hladká mouka, sůl, mletý pepř
Řízky naklepeme, obalíme v mouce a zprudka opečeme po obou stranách na polovině másla a oleje. Potom je osolíme, opepříme, zalijeme vínem a necháme dusit do měkka. Můžeme přidat i sklenku koňaku.
Rajčata rozpůlíme, posolíme, opepříme a na každé přidáme na špičku nože cukr. Pak všechna rajská jablíčka osmažíme na zbytku oleje a másla, na kterém jsme zpěnili cibulku. Rajčata klademe na tuk rozříznutou stranou a teprve po chvíli je opečeme i z druhé strany. Během pečení je ještě propichujeme vidličkou, aby šťáva lépe vytékala. Když šťáva zhoustne, odstavíme z ohně.
Asi deset minut před podáváním znovu zahřejeme, zalejem smetanou a docela malou chvilku ještě dusíme.
Hotové řízky klademe na servírovací mísu tak, že kolem masa naaranžujeme věnec z pečených rajských jablíček. Nejdříve zalijeme maso šťávou z vína a potom opečená rajská jablíčka omáčkou ze smetany. Teprve na míse vytvoří obě šťávy jídlo s neočekávanou chutí.
Příloha: veka
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka