Polévka bramborová na kyselo - recept cpt. Cooka
4 porce: 4 střední brambory, 1 hrst sušených hub, 1/4 l kysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, sůl, kopr, kmín
Do slané vody se solí a kmínem dáme vařit oškrábané a pokrájené brambory a můžeme přidat ještě houby. Když jsou brambory měkké, zatřepeme polévku kyselou smetanou a okořeníme koprem. Takto se vaří na Českomoravské vysočině 'kudlanka', v jižních Čechách 'kulajda'. Do hotové polévky můžeme každému přidat celé vajíčko.
Sestava velmi dobrá: Mléko a vejce v polévce zajistí hodnotné bílkoviny, brambory sytí a zároveň chrání, neboť dodají nerostné látky zásadité a vitaminy ve vodě rozpustné.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka