Pečená vepřová kýta - recept cpt. Cooka
4 porce: 75 dkg vepřové kýty, 5 dkg slaniny, 4 dkg másla, 2 cibule, 3 mrkve, 4 zrnka celého pepře, 4 zrnka jalovce, 3 zrnka nového koření, 2 lžíce hořčice, , 1.25 dl smetany
Na pekáči opečeme na proužky nakrájenou slaninu, přidáme máslo a na tenké nudličky nakrájenou mrkev i posekanou cibuli. Celý kus kýty potřeme hořčicí a přidáme do pekáče spolu s jalovcem, novým kořením a pepřem. Vše pokapeme citrónem. Potom dusíme ve středně vyhřáté troubě za občasného podlévání. Když je kýta měkká, podlejeme ji smetanou, případně dochutíme citrónovou šťávou. Před podáváním odstraníme z omáčky kuličky jalovce, nového koření a pepře, ale zeleninu necedíme.
Příloha: Noky nebo veka
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka