Džuveč - recept cpt. Cooka
4 porce: karotka, fazolový lusk, zelený hrášek, květák, lilek, brambora, paprika, tykev, 4 cibule, 3 stroužky česneku, 1 sklenka bílého vína, 3 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce oleje, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce rozinek nebo nezralých bobulí vinných hroznů, špetka mletého koriandru, špetka tymiánu, špetka mletého pepře, 1 chilli paprička, sůl, 1 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce zelené petrželky, 1 lžíce celerové natě, saturejka, 50 dkg pomletého nebo drobně pokrájeného vepřového plecka, 1/2 šálku rýže, několik rajčat
Nakrájenou zeleninu (1/4 kg na jednu porci) krátce podusíme na oleji, na kterém jsme předtím osmahli rozsekanou cibuli a česnek. Skleněnou zapékací mísu vytřeme olejem, dáme vrstvu zeleniny, masa, posypeme rýží, kořením a tak střídáme vrstvy, až je miska téměř plná. Nakonec dáme rajčata, zalijeme vínem, pokapeme olejem a pečeme v troubě přikryté poklicí jednu a půl hodiny nebo i déle. Džuveč lze připravit i jednodušeji bez masa nebo i bez rýže. Pojídáme buď jako samostatné jídlo, nebo s bílou vekou či s rýží.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka