Telecí zadělávané - recept cpt. Cooka
4 porce: 60 dkg předního telecího masa, 1 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 žloutek, sůl, citrón, květák, muškátový květ nebo muškátový oříšek
Maso vložíme do vařící vody, aby bylo bílé. Přidáme očištěnou zeleninu i sůl a vaříme do měkka. Když je maso měkké, uděláme bledou jíšku, zalijeme ji vývarem a povaříme na omáčku. Přidáme pokrájené maso a nakonec omáčku zlepšíme žloutkem a podle libosti přikyselíme citrónem. Můžeme do ní přidat i vařený květák, rozdělený na růžičky, nebo malé houskové knedlíčky, okořeníme podle libosti, nejlépe zelenou petrželkou.
Dobrá sestava: Zadělávané telecí, houskové knedlíčky a květák. - Zadělávané telecí, brambory nebo nudle, a salát, po případě kompot.
Maso živí bílkovinami, knedlíčky, nudle nebo brambory sytí a zelenina nebo kompot přidá látky ochranné.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka