Telecí hrudí - recept cpt. Cooka
4 porce: 1.25 kg telecího hrudí, 4 lžíce másla nebo tuku, sůl,
Nádivka jednoduchá: 3 vejce, 3 žemle máčené v mléce, 1/2 cibule, zelená petrželka, 2 lžíce tuku,
Nádivka sváteční: 1/2 kg vepřového masa, 2 žemle máčené v mléce, kousek sardelového másla, 2 vejce, slanina, nakládaná okurka, kapary
V telecím hrudí (nebo kůzlečím či jehněčím předku) nožem podebereme kapsu, naplníme ji nádivkou, dobře zašijeme a za občasného podlévání pečeme s kouskem másla nebo slaniny do červena.
Nádivka jednoduchá: Žemle nakrájíme na plátky a v míse je navlhčíme mlékem, rozmočené rozmícháme s rozkloktanými vejci, pokropíme rozehřátým máslem, osolíme, okořeníme sekanou zelenou petrželkou, po případě i zpěněnou cibulkou. Nádivku neuděláme příliš hustou, spíše řídkou, proto nespoříme vejci, aby nádivka držela pohromadě. Zbytek nádivky upečeme zvlášť.
Obměna: Nádivku můžeme zlepšit slaninou krájenou na kostičky nebo uzeným masem.
Nádivka sváteční (do studeného bufetu): Umeleme vepřové maso se žemlemi máčenými v mléce, přidáme kousek sardelového másla, vejce, slaninu a kyselou okurku na kostičky krájenou, po případě kapary. Z hrudí vybereme žebra a kapsu naplníme a zašijeme. Krájíme až studené.
Dobré sestavy: Telecí hrudí s nádivkou, brambory a salát nebo kompot. - Studené telecí hrudí a bramborový salát.
Maso dodá hodnotné bílkoviny, brambory a nádivka sytí, salát nebo zelenina či kompot přidají látky ochranné.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka