Kyselo s vejci a brambory - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 hrst sušených hub, 1/2 kg brambor, sůl, kmín, 3/4 l vody, 2 vejce, trochu másla,
Kvas: 5 dkg kvasnic, 10 lžic žitné mouky, trochu chleba, 4 dl vody
Sušené houby rozdrtíme, vložíme do hrnce a zalijeme vodou, přidáme očištěné brambory nakrájené na kostky a vaříme s houbami ve vodě i s kvasem, solí a kmínem. Přidáváme rozmíchaná vejce. Nebo vajíčka rozkrojíme a dáváme přímo na talíř. Kyselo můžeme vylepšit kouskem másla. Kvas (droždí, žitnou mouku a kousek chlebové kůrky rozmícháme ve vodě a necháme 24 hod. vykvasit v teple; předtím, než jej vlijeme do polévky, jej důkladně promícháme) přidáváme, až když jsou houby a brambory téměř uvařené. Pak ještě dobře provaříme a můžeme zalít půllitrem smetany. Po zalití smetanou již dále nevaříme, jen přihříváme. Kyselo v každé úpravě má být hustší, jeho typickou chuť mu dává kvas, tedy vaření mouky po kvašení. Hlavním ochucením jsou vždy houby.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka