Smažené řízky (nebo kotlety) - recept cpt. Cooka
4 porce: 4 telecí řízky (asi po 12 dkg), 2 lžíce hladké mouky, 4 lžíce strouhanky, sůl, 2 vejce, tuk na smažení
Děláme je většinou jen z masa telecího nebo vepřového. (Můžeme však smažit řízky nebo kotlety i z mladého, asi ročního, ale dobře vykrmeného skopce.) Maso předem hladkou paličkou naklepeme, u vepřového odkrojíme sádlo a upotřebíme je jinak. Řízky osolíme, obalíme v mouce, vejci a housce a hned smažíme, telecí celkem 8 minut, kdežto vepřové 12 až 15 minut, smažíme po obou stranách do zlata a hned podáváme.
Dobrá sestava: Smažené řízky a bramborový salát. Polévka zeleninová. - Smažené řízky, brambory a kompot nebo salát hlávkový, okurkový, rajský atd. Maso živí bílkovinami, brambory sytí a zelenina chrání zdraví.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka