Kyselo - recept cpt. Cooka
4 porce: 3/4 kg brambor, sůl, kmín, 1 hrst sušených hub, 1/2 l vody, 1/2 l mléka, 2 lžíce másla,
Kvas: 5 dkg kvasnic, 10 lžic žitné mouky, trochu chleba, 4 dl vody
Očištěné brambory oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Houby upravíme na menší kousky. Rozkrájené brambory spolu s houbami, solí a kmínem dáme vařit. Povaříme je, aby houby změkly, ale ne tak, aby se brambory rozvařily. Pak přidáme kvas (droždí, žitnou mouku a kousek chlebové kůrky rozmícháme ve vodě a necháme 24 hod. vykvasit v teple), který předtím, než jej vlijeme do polévky, důkladně promícháme. Necháme vše povařit a doplníme mlékem. Polévku můžeme vylepšit máslem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka