Brněnské telecí řízky - recept cpt. Cooka
4 porce: 4 telecí řízky, 1 lžíce másla, 3 lžíce šunky, 1 lžíce sterilovaného hrášku, 1 vejce, 1 žloutek, zelená petrželka,
Na obalení: 1 vejce, 1 bílek, 1 lžíce mléka, hladká mouka (dle potřeby), strouhanka, olej na smažení, máslo na pokapání,
K obložení: citrón, 4 menší rajčata
Připravíme náplň: Na lžíci másla podusíme zcela mladý 'cukrový' hrášek, přidáme pokrájenou šunku a necháme ji prohřát. Přidáme 1 vejce a 1 žloutek, petrželku, osolíme a odstavíme dříve, než vejce ztuhnou.
Řízky na okraji odblaníme, lehce naklepeme a slabě poprášíme moukou. Naplníme je směsí, v půli je přehneme, sepneme kovovou jehlicí nebo párátky. Obalíme v rozšlehaných vejcích nastavených mlékem, pak ve strouhance a usmažíme ve vyšší vrstvě oleje. Po usmažení klademe na papírové ubrousky k okapání. Před podáváním řízky pokapeme máslem.
Podáváme obložené dílky citrónu, loupanými rajčaty a zdobíme petrželkou.
Příloha: smažené bramborové hranolky, bramborová sláma, bramborová kaše, brambory s petrželkou a saláty
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka