Květáková se sýrem - recept cpt. Cooka
4 porce: 25 dkg květáku, 1 l vody, 3 dkg másla, 3 dkg hladké mouky, 1/4 l mléka, 1 žloutek, 10 dkg strouhaného tvrdého sýra, sůl, muškátový květ, zelená petrželka, 1 lžíce polévkového koření
Nejprve očistíme květák a pak jej rozdělíme na jednotlivé růžičky a uvaříme ve slané vodě, nemusíme však vařit příliš dlouho, aby se příliš dlouhým varem nepoškodily vitamíny. Pak zahustíme světlou zásmažkou, rozšleháme a znovu povaříme. Přidáme mléko a žloutek, promícháme. Můžeme okořenit muškátovým květem a petrželkou nebo běžným kořením podle individuální chuti. Na talíř rozprostřeme strouhaný sýr, můžeme použít i tvrdý tvaroh, který si sami vyrobíme ze zkysaného mléka. Zalejeme vroucí polévkou a podáváme.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka