Svíčková pečeně s vínem - recept cpt. Cooka
4 porce:  3/4 kg hovězí svíčkové, 5 dkg slaniny, 1.5 lžíce másla, 1 lžička sardelové pasty, 1 lžička zelené petrželky, 1 lžička cibule, 1/2 lžičky citrónové kůry, 3 lžíce kořenové zeleniny, 1/2 menší cibule, 1 dl červeného vína, 1 lžička hladké mouky
Smícháme sardelovou pastu, usekanou cibuli, strouhanou citrónovou kůru a petrželku. Odblaněnou svíčkovou protkneme proužky slaniny, osolíme a potřeme kořeněnou směsí. Zbytek slaniny v kastrole vyškvaříme do sklovita, přidáme kousek másla, drobně nakrájenou kořenovou zeleninu a maso na tomto základě po celém povrchu opečeme. Pak je za častého podlévání vývarem pečeme do měkka. Šťávu zahustíme lžičkou mouky, smíchanou se zbylým máslem, přilijeme víno a povaříme asi 5 minut.
Přílohy: jemný knedlík, noky, makaróny, smažené bramborové krokety a saláty zeleninové s ovocem. Pro sváteční příležitosti dáme jako přílohu záviny k obložení masa nebo knedlík vařený v ubrousku.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka