Maďarské roštěnky se smetanou - recept cpt. Cooka
4 porce: 4 roštěnky, sůl, mletý pepř, 1 lžíce vepřového sádla, hladká mouka, 4 zrnka celého pepře, 2 zrnka nového koření, 1/2 bobkového listu, citrónová kůra, 3 lžíce bílého vína, 1 šálek kořenové zeleniny (pokrájená na nudličky), 1 lžíce másla, 1 lžíce kaparů, 1/4 l kysané smetany
Roštěnky slabě naklepeme, na okraji nařízneme, osolíme, poprášíme hladkou moukou a na obou stranách je opečeme. Přendáme je na talíř, ve zbylém tuku osmažíme pokrájenou cibuli, roštěnky vložíme zpět a podlijeme vývarem, přidáme koření a citrónovou kůru. Během dušení přilijeme víno. Jakmile jsou roštěnky téměř měkké, vyjmeme je, šťávu i s kořením vlijeme do hrnku, přilijeme smetanu, přidáme mouku a za stálého míchání povaříme. Pak omáčku přecedíme na roštěnky, přidáme zeleninu podušenou na másle s posekanými kapary a necháme společně asi 5 minut dusit. Upravíme přidáním citrónové šťávy.
Příloha: noky, jemný knedlík, na ozdobu osminky citrónu
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka